Sinopta Gezilecek Yerler
Karadeniz bölgesinde pek çok şehir kendini Karadeniz’in incisi olarak tanımlasa da, bizce bunu en çok hak eden şehir kuşkusuz ki Sinop. Bu rehberimizde de, Sinop’ta gezilecek yerleri işlemek istedik. Antik Çağ’da Helenistik dönemden itibaren önemini koruyan bir liman kenti iken, Anadolu ve Kırım yarımadası arasındaki deniz ticaretinde de önemli noktalardan olmuş.
Sinop adının nereden geldiğiyle ilgili pek çok hikaye ve kaynak bulunsa da, sanırım en ilgi çekeni şu: Irmak tanrısı Osopos’un güzelliği dillere destan kızı Sinope, Tanrılar Tanrısı Zeus’u dahi kendine aşık eder. Aşkına karşılık vermesi karşılığında Sinope’nin her isteğini yerine getireceğini söyler Zeus, ancak Sinope Zeus’a korku içinde kendine dokunmamasını söyler. Zeus aşkına karşılık bulamasa da sözüne sadık kalarak Sinope’nin isteğini yerine getirir ve Sinope’yi Karadeniz’in en güzel kıyısına, yani Sinop’a bırakır.
Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde konumlanan ve Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnceburun’u içeren Sinop, tarihi ve zengin doğal güzellikleri ile günümüzde turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2020 verilerine göre de Türkiye’nin en mutlu şehri ünvanını kimselere kaptırmayan Sinop, gerçekten de yeşil ve mavinin huzurlu buluşmasıyla insana “Burada yaşlanabilirim.” diye düşündürüyor.
Kültürel Miras
Kotra Maketi: Tek direkli, gezinti ve spor için kullanılan hafif deniz teknelerine verilen isim Kotra. Kotra maketleri ilk olarak Sinop Cezaevi’nde yatan 2 mahkûmun başlattığı, 60 yıldan uzun süredir Sinop halkı tarafından sürdürülerek bölgenin simgesi haline getirilen bir gelenek. Bu güzel ahşap maketleri sahil kenarında ya da çarşıda dolaşırken pek çok tezgâhta görebileceğiniz gibi; Ayhan Kotra, Ülgen Tekne ve Akmanoğlu Kotra mağazalarından da alışveriş yapabilirsiniz.
Boyabat Çemberi: Sinop’un patentli kültürel güzelliklerinden olan Boyabat Çemberi geçmişte kadınların günlük olarak kullandıkları bir örtü iken, günümüzde daha çok süs örtüsü olarak kullanılıyor. El işçiliğine saygısı ve merakı olanların bu geleneğin peşine düşmelerini öneririz.
Ayancık Keten Bezi: Yine Sinop’un tescillenmiş güzelliklerinden olan Ayancık keteni özel bir teknikle işlenip dokunarak yazma, yemeni, masa örtüsü, kıyafet gibi pek çok alanda kullanılıyor.
Sinop’a Ulaşım
Ankara ve İstanbul’dan hava ve karayolu, Türkiye’nin hemen her şehrinden ise karşılıklı karayolu seferleri ile ulaşabileceğiniz Sinop yalnızca merkeziyle değil, İnceburun ve çevresi, Erfelek şelaleleri, Gerze ilçesi gibi civardaki sayısız güzellikleriyle kendine hayran bırakan bir kent.
Merkezi yürüyerek gezmeniz mümkünken, belirttiğimiz diğer yerlere toplu taşıma ya da özel aracınızla gitmeniz mümkün. Daha rahat ve sınırlamalara bağlı kalmadan gezmek için özel aracınızla Sinop’a gelmenizi veya çevreyi gezeceğiniz gün araç kiralamanızı öneririz.
Türkiye’nin trafik sinyalizasyon lambası olmayan tek kenti unvanını 2019’da kaybetmesine rağmen Sinop’un trafik ışığı bulunmayan merkezinde dolaşırken işleyişe ve yayalara duyulan saygıya hayran kalacaksınız.
Sinop Havalimanı
İstanbul Havalimanı’ndan Türk Havayolları ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus Havayolları‘nın gün aşırı uçuşları ile Sinop’a ulaşım mümkünken maalesef Ankara ve İzmir’den direkt uçuş bulunmamaktadır.
Şehir merkezine 8 km mesafede yer alan havalimanından taksi ya da yolcu servisleriyle ulaşım sağlamak mümkün.
Karayolu
Ankara’dan karayolu ile 417 km, İstanbul’dan ise 688 km, Samsun’dan ise 157 km mesafede bulunan Sinop’a hemen her ilden her gün karşılıklı otobüs seferleri düzenlenmektedir. İstanbul’dan Bolu üzerinden yaklaşık 8.5 saatte Sinop’a ulaşmak mümkünken, sahil şeridini gezerek gelme planı olanlar için yolun oldukça zorlu, yer yer tek şerit ve bol virajlı olduğunu önden söylememiz gerek.
Sinop’ta Konaklama
Sinop’ta konaklama denilince aklınıza ismini sıklıkla duyduğumuz beş yıldızlı büyük otel zincirleri gelmesin. Burası küçük, tatlı ve yürüyerek merkezini gezmenin mümkün olduğu bir liman kenti. Konaklama için karşınıza sıklıkla küçük butik oteller çıkıyor.
Sezona göre değişmekle birlikte çoğunlukla oda-kahvaltı konseptinde. Otellerin çoğu merkezde ve sahil şeridinde konumlanmış ve Sinop merkezde gezilecek yerlere yakın mesafelerde yer alıyor.
Belas Otel: Sinop merkezde ve denizi gören butik bir otel. Aynı zamanda eşsiz manzarası ile akşam yemeği için de sıklıkla tercih edilen mekanlardan.
Osmaniye Mahallesi SSK Küme Evleri yanı sokak No: 16/4 Merkez/Sinop
Telefon: 03682616151
Telefon: 05416935273